Vi människor har många sätt att uttrycka oss – med blickar, bilder, gester. Men inget har format vår värld som språket. Det är genom språket vi delar våra drömmar, vår sorg, vår kunskap. Men hur många språk finns det egentligen i världen idag?
Hur många språk talas i världen idag?
Enligt den senaste utgåvan av Ethnologue, en av världens mest ansedda databaser över språk, finns det idag cirka 7 168 språk i världen.
Men det här är ingen statisk siffra – språk föds, förändras och ibland försvinner. Varje år uppdateras listan.
De flesta av världens språk talas av relativt små grupper. Faktum är att ungefär 90 % av alla språk talas av färre än 100 000 personer och bara 23 språk står för över hälften av världens befolkning. Det finns alltså tusentals språk men många av dem är små, sårbara och ibland hotade.
Vad räknas som ett språk?
Det här är där det blir komplicerat. Vad är ett språk, och vad är en dialekt? Det är inte alltid en fråga om lingvistik – ofta är det politik, kultur och identitet som avgör.
Ett känt uttryck lyder:
”Ett språk är en dialekt med en armé och en flotta.”
I Sverige har vi erkända minoritetsspråk som meänkieli, samiska och romani – alla viktiga identitetsbärare. Serbiska, kroatiska och bosniska betraktas ibland som ett språk (serbokroatiska), men räknas ofta som tre olika. Kinesiska har dussintals varianter som knappt är inbördes förståeliga – men räknas ofta som ett språk.
Mångfald och hot
Språkmångfald är en av mänsklighetens största tillgångar. Varje språk är ett unikt system av tankar, värderingar och perspektiv. Enligt UNESCO riskerar upp till 40 % av världens språk att dö ut inom de närmaste 100 åren. Varannan vecka dör ett språk ofta utan att det dokumenteras. Det är som att förlora ett bibliotek fullt av unika berättelser.
Modersmålens roll i den språkliga väven
Att värna om modersmålet är en viktig del i att bevara världens språkrikedom.
Det handlar inte bara om språk utan om identitet, tillhörighet och framtidstro.
På Omniglot arbetar vi just med det:
Att låta barn växa upp med sitt modersmål vid sin sida.
Oavsett om det är somaliska, spanska eller romani, är varje språk ett hem – och ett fönster mot världen.